Obsah makroelementů v potravinách

Makroelementy, jinak nazývané také majoritní minerální prvky, se vyskytují v potravinách ve větším množství, obvykle v setinách až jednotkách hmotnostních. Mezi makroelementy se řadí 7 prvků: vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík, síru a chlór.

 

Potravina

Vápník Ca (mg/kg)

Fosfor
P
(mg/kg)

Hořčík Mg (mg/kg)

Síra 
S
(mg/kg)

Chlor 
Cl
(mg/kg)

Draslík  K
(mg/kg)

Sodík Na 
(mg/kg)

banány

50 - 120

230 - 310

  310 - 420

80 - 130

790

3500

10

brambory

30 - 130

320 - 580

200 - 320

240 - 350

450 - 790

4400 - 5700

30 - 280

hlávkový salát

400 - 800

300 - 390

150 - 290

120 - 190

400

2200

30 - 100

hrášek

260 - 410

1000 - 1500

380 - 410

410 - 550

340 - 380

3000

20

jablka

30 - 80

100 - 130

35 - 70

30 - 100

10 - 190

900 - 1400

16 - 30

jahody

180 - 260

230 - 350

120 - 170

80 - 140

180

1500

15 - 30

játra vepřová

60 - 70

3600 - 4800

220 - 260

2800

1000

3500

770

jogurt

1400

1100 - 1200

140

390 - 430

 -

1700 - 2200

-

maso hovězí

30 - 150

1200 - 2000

170 - 250

750 - 2100

400 - 740

3400

580 - 690

maso kuřecí

60 - 130

1200 - 2500

130 - 290

2700

610

4100

460

maso vepřové

50 - 90

1300 - 2200

80 - 220

1400 - 2600

480 - 490

2600 - 4000

450 - 600

mléko

1100 -1300

870 - 980

110 - 140

290 - 330

900 - 980

1550 - 1600

480 - 500

pomeranče

400 - 730

230 - 240

110 - 140

90 - 130

32 - 40

1800 - 2000

14 - 30

rajčata

60 - 140

210 - 260

110 - 180

110 - 140

500 - 600

2900

30 - 60

ryby

60 - 5200

1900 - 3900

140 - 310

1400 - 2300

570 - 1200

2200 - 3600

650 - 1200

rýže loupaná

50 - 110

770 - 1200

260 - 430

690 - 860

60 - 270

1000

60

sýry

1500 - 12000

2900 - 8600

170 - 550

1900 - 2600

12000 - 23000

1070 - 1100

450 - 14100

špenát

700 - 1250

250 - 550

420 - 770

270 - 400

560 - 750

4900 - 7700

600 - 1200

tvaroh

960 - 990

2000

90

1500

 -

1000

-

vaječný bílek

50 - 110

210 - 330

110

1800 - 2000

1700

1480

1920

vaječný žloutek

1300 - 1400

5000 - 5900

140 - 150

1600 - 1700

1400

1230

500

vejce slepičí

550 - 570

2100 - 2200

120 - 140

1700 / 2000

1600 - 1700

1380

1350

vlašské ořechy

600

4300 - 5100

1300

1000

230

6900

30

zelí

300 - 750

280 - 680

120 – 230

440 - 900

220 - 450

2300

130