Makroelementy, jinak nazývané také majoritní minerální prvky, se vyskytují v potravinách ve větším množství, obvykle v setinách až jednotkách hmotnostních. Mezi makroelementy se řadí 7 prvků: vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík, síru a chlór.
Potravina |
Vápník Ca (mg/kg) |
Fosfor |
Hořčík Mg (mg/kg) |
Síra |
Chlor |
Draslík K |
Sodík Na |
banány |
50 - 120 |
230 - 310 |
310 - 420 |
80 - 130 |
790 |
3500 |
10 |
brambory |
30 - 130 |
320 - 580 |
200 - 320 |
240 - 350 |
450 - 790 |
4400 - 5700 |
30 - 280 |
hlávkový salát |
400 - 800 |
300 - 390 |
150 - 290 |
120 - 190 |
400 |
2200 |
30 - 100 |
hrášek |
260 - 410 |
1000 - 1500 |
380 - 410 |
410 - 550 |
340 - 380 |
3000 |
20 |
jablka |
30 - 80 |
100 - 130 |
35 - 70 |
30 - 100 |
10 - 190 |
900 - 1400 |
16 - 30 |
jahody |
180 - 260 |
230 - 350 |
120 - 170 |
80 - 140 |
180 |
1500 |
15 - 30 |
játra vepřová |
60 - 70 |
3600 - 4800 |
220 - 260 |
2800 |
1000 |
3500 |
770 |
jogurt |
1400 |
1100 - 1200 |
140 |
390 - 430 |
- |
1700 - 2200 |
- |
maso hovězí |
30 - 150 |
1200 - 2000 |
170 - 250 |
750 - 2100 |
400 - 740 |
3400 |
580 - 690 |
maso kuřecí |
60 - 130 |
1200 - 2500 |
130 - 290 |
2700 |
610 |
4100 |
460 |
maso vepřové |
50 - 90 |
1300 - 2200 |
80 - 220 |
1400 - 2600 |
480 - 490 |
2600 - 4000 |
450 - 600 |
mléko |
1100 -1300 |
870 - 980 |
110 - 140 |
290 - 330 |
900 - 980 |
1550 - 1600 |
480 - 500 |
pomeranče |
400 - 730 |
230 - 240 |
110 - 140 |
90 - 130 |
32 - 40 |
1800 - 2000 |
14 - 30 |
rajčata |
60 - 140 |
210 - 260 |
110 - 180 |
110 - 140 |
500 - 600 |
2900 |
30 - 60 |
ryby |
60 - 5200 |
1900 - 3900 |
140 - 310 |
1400 - 2300 |
570 - 1200 |
2200 - 3600 |
650 - 1200 |
rýže loupaná |
50 - 110 |
770 - 1200 |
260 - 430 |
690 - 860 |
60 - 270 |
1000 |
60 |
sýry |
1500 - 12000 |
2900 - 8600 |
170 - 550 |
1900 - 2600 |
12000 - 23000 |
1070 - 1100 |
450 - 14100 |
špenát |
700 - 1250 |
250 - 550 |
420 - 770 |
270 - 400 |
560 - 750 |
4900 - 7700 |
600 - 1200 |
tvaroh |
960 - 990 |
2000 |
90 |
1500 |
- |
1000 |
- |
vaječný bílek |
50 - 110 |
210 - 330 |
110 |
1800 - 2000 |
1700 |
1480 |
1920 |
vaječný žloutek |
1300 - 1400 |
5000 - 5900 |
140 - 150 |
1600 - 1700 |
1400 |
1230 |
500 |
vejce slepičí |
550 - 570 |
2100 - 2200 |
120 - 140 |
1700 / 2000 |
1600 - 1700 |
1380 |
1350 |
vlašské ořechy |
600 |
4300 - 5100 |
1300 |
1000 |
230 |
6900 |
30 |
zelí |
300 - 750 |
280 - 680 |
120 – 230 |
440 - 900 |
220 - 450 |
2300 |
130 |