aminokyseliny
Aminokyseliny jsou organické sloučeniny, které tvoří základní stavební jednotky proteinů (bílkovin). Mají klíčovou roli v mnoha biologických procesech, včetně metabolismu, enzymatické aktivity a hormonů tvorby. Každá aminokyselina se skládá z centrálního uhlíkového atomu, na který jsou navázány čtyři skupiny:
- aminoskupina (-NH₂)
- Karbosylová skupina (-COOH)
- Postranní řetězec (R) – který určuje vlastnosti konkrétní aminokyseliny
- Atom vodíku (H)
Rozdělení aminokyselin
Aminokyseliny se rozdělují podle různých kritérií:
Podle schopnosti těla je syntetizovat:
-
Esenciální aminokyseliny :
Tyto aminokyseliny si tělo nesyntetizují a musí je přijímat potravu. Patří mezi ně: - Semiesenciální
-
Neesenciální aminokyseliny :
Tělo je schopné tyto aminokyseliny syntetizovat samo, například z jiných aminokyselin nebo látek v těle. Patří sem:- alanin
- asparagin
- Kyselina asparagová
- Kyselina glutamová
- Serin
-
Podmíněně esenciální aminokyseliny :
Tyto aminokyseliny
Podle polarity a vlastností postranního řetězce (R):
tyto aminokyseliny jsou za normálních podmínek syntetizovatelné, ale v určitých situacích (např. při nemoci, stresu, růstu, nebo po operaci) mohou být jejich potřeba vyšší, než je schopnost těla je vytvořit. Patří sem:- arginin
- Glutamin
- Tyrosin
- Cystein
- Prolin
- Glycin
- Ornitin
-
Nepolární aminokyseliny (hydrofobní):
Mají nepolární postranní řetězce, které odpuzují vodu. Patří sem:- Glycin
- alanin
- Valin
- Leucin
- isoleucin
- methionin
- Prolin
- Fenylalanin
- tryptofan
-
Polární neionizované aminokyseliny:
Postranní řetězce jsou polární, ale nenesou náboj. Patří sem:- Serin
- Threonin
- Tyrosin
- asparagin
- Glutamin