Psyllium v krmné dávce

Psyllium se v lidovém léčitelství používá již stovky let. Za svou popularitu vděčí bohatstvím živin, které se nacházejí především semeni, ale hlavně v jeho obalových vrstvách. Hlavními složkami Plantago psyllium a Plantago ovata je několik účinných látek zejména flavonoidy, alkaloidy, terpenoidy, deriváty fenolových kyselin, iridoidní glykosidy, mastné kyseliny a polysacharidy. Slupky semen Plantago psyllium a Plantago ovata (známé jako slupky psyllia, slupky ispaghuly, isabgol obsahují více než 85 % polysacharidů a jsou uznány dietní vlákninou.
slupky_semena
Polysacharidy z psyllia mají prebiotický potenciál, které zahrnují tři faktory:
  • jsou fermentovány střevní mikroflórou
  • selektivně stimulují růst a aktivitu střevních bakterií 
  • odolávají vůči žaludeční kyselosti, hydrolýze savčími enzymy a gastrointestinální absorpci 
Nestravitelné
Dietní polysacharidy se často propojují složitým způsobem rozmanitou řadou vazeb mezi monosacharidovými jednotkami a enzymy. Proto jsou polysacharidy obvykle odolné vůči trávení v gastrointestinálním traktu a mohly by se dostat až do tlustého střeva.

Fermentovatelné střevní mikroflórou
Střevní mikroflóra má ve svém genomu velké množství glykosidových hydroláz a může dietní polysacharidy dobře využít. Změna obsahu polysacharidů odráží spotřebu polysacharidů mikroorganismy. Během fermentace také mikroorganismy metabolizují některé plyny a mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA) a snižují pH prostředí. 

Stimulace aktivity a růstu střevní mikroflóry
Polysacharidy z Plantago jsou využívány střevní mikroflórou, mají potenciál selektivně stimulují růst a aktivitu střevní mikroflóry. Semena i listy jitrocele obsahují velké množství polysacharidů, které mají různé vlastnosti a účinky. Struktury polysacharidů v semenech různých druhů Plantago jsou podobné. Skládají hlavně z arabinoxylanu s molekulovou hmotností větší než 106 uPolysacharidy v listech obsahují převážně pektin a jejich molekulová hmotnost je obvykle nižší než v semenech. Díky své složité struktuře polysacharidy ze semen Plantago odolávají trávení v gastrointestinálním traktu a jsou rozloženy a využity střevní mikroflórou v tlustém střevě, čímž selektivně podporují růst některých bakterií.

K čemu psyllium využít?
Psyllium má vysoký obsah vlákniny, která tvoří více než dvě třetiny každého semene. Vnější vrstva nebo „slupka“, má vysoký obsah rozpustné a nerozpustné vlákniny. Tato vrstva a celková čistota psyllia od 65 – 98 % určuje hydrofilní a muciloidní vlastnosti. Kapacita absorpce vody přesahující 50násobek původní hmotnosti slupek zvyšuje objemové a muciloidní vlastnosti s okamžitým mechanickým účinkem na trávicí trakt.
seeds2

Mechanické a zdravotní výhody Psyllia

Psyllium obsahuje sloučeniny - glykoproteiny, které jsou nezbytné při tvorbě membrán ve vrstvách sliznice trávicího a dýchacího systému. Slupka psyllia zklidňuje i chrání přirozené slizniční vrstvy, střevní integritu. Podporuje tvorbu mukózy na střevní sliznici a chrání střevní buňky. Muciloidní vlastnosti psyllia omezují růst škodlivých bakterií v tlustém střevě, čímž udržují i rovnováhu mikrobiomu a prevenci nadměrného množení patogenních mikroorganismů. Kyselina galakturonová je hlavní složkou pektinu, přírodního zdroje v ovoci používaného v džemech a želé. Tyto sloučeniny se vyskytují i u jiných rostlin s podobnými vlastnostmi jako jsou: chia semínka, lněná semínka, aloe, okra a opuncie. Na rozdíl od většiny rostlin jsou zdravotní přínosy psyllia většinou mechanické. Přirozeně přitahují i zadržují vodu jsou hygroskopická a při kontaktu s vodou želatinují. 
husk-jar-inscription-psyllium Když se vláknina psyllium spojí s vodou, nabobtná 8 až 14krát oproti původní velikosti. Ve skutečnosti kapacita absorpce vody přesahuje 50násobek původní hmotnosti slupek/semene. 
Při trávení se slupky psyllia vážou v žaludku na žlučové kyseliny.
Žluč je komplexní tekutina vytvořená v játrech se dvěma primárními funkcemi. Žluč (i) emulguje; a (i) transportuje lipidy (tuky). Emulgace je proces, který rozkládá velké molekuly tuku na jejich vedlejší mastné kyseliny, takže mohou být absorbovány a využity. Žlučové kyseliny mají detergentní účinek na částice tuku v potravě, což způsobuje rozpad tukových kuliček (emulgaci) na mikroskopické kapičky. Emulgace není samotné trávení, ale je důležitá. Ve skutečnosti zvětšuje povrch tuku a zpřístupňuje ho pro trávení lipázami, trávicími enzymy specifickými pro tuk. Žluč je také zodpovědná za transport lipidů, včetně cholesterolu a dalších odpadních produktů. Transport lipidů je nezbytný pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K) a také snižuje nadbytek cholesterolu. Jedinečné vlastnosti žluči jako nosné tekutiny umožňují vylučování odpadních látek trávicím traktem. To je hlavní důvod, proč vláknina, jako jsou slupky psyllia, slouží nejen pro hydrataci střeva, ale i jako detoxikační krmná surovina.