Slovník pojmů, Strana 7

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R Ř S T U V Y Z Ž

inzulín

Rezistence na inzulín - insulin resistance, je snížená citlivost tkání na inzulín, součást tzv. equinního metabolického syndromu EMS. Rozdělujeme dle typu: Kompenzovaná IR: tkáně nereagují dostatečně na inzulín, takže hladina glukózy v krvi…

Isoleucin

Isoleucin je aminokyselina s rozvětveným řetězcem, stejně jako valin a leucin stimulují syntézu bílkovin ve svalech, což podporuje růst svalové hmoty i její regeneraci po fyzické zátěži. Role isoleucinu: může být přeměněn na propionyl-CoA, který…

izotonický

roztok, který obsahuje stejnou koncentraci vody a rozpuštěných látek, např. chlorid, sodík, draslík, hořčík, vápník.

jaterní enzymy

jaterní enzymy – enzymy vyskytující se v játrech. Játra obsahují mnoho enzymů, které slouží četným funkcím tohoto orgánu. Aktivitu některých z nich lze prokázat a vyšetřit rovněž v krevním séru, přičemž jejich zvýšení může svědčit o případném…

jícen

Jícen lat. esophagus, oesophagus, orgán trávicí trubice, spojující hltan a žaludek

k prevenci

Způsob péče. Forma dávkování, která předchází, napomáhá a bránit výskytu onemocnění, snižuje jeho pravděpodobnost.

kapiláry

kapiláry nebo vlásečnice jsou tenkostěnné a jemné cévy, které propojují tepny (artérie) a žíly (vény).

kardiovaskulární

týkající se srdce a cév

karotenoidy

přirozeně se vyskytující pigmenty syntetizované rostlinami.Působí  antioxidačně, neutralizují volné radikály. Působí také protizánětlivě,stimulují imunitní systém, jsou spojovány s prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

katabolické

štěpné reakce, degradační neboli rozkladné, při kterých se složitější látky štěpí na jednodušší.

Katabolismus

Katabolismus aminokyselin je proces, při kterém jsou látky obsažené v rozkladu aminokyselin na jednodušší látky, aby tělo mohlo získat energii nebo stavební pro další metabolické. Tento proces probíhá hlavně v játrech, ale částečně i ve…

ke zlepšení kondice

Forma dávkování, která napomáhá u zvolené terapie při výskytu onemocnění.

keratin

Keratiny jsou skupina vláknitých proteinů, které se nacházejí v různých typech tkání v těle, zejména v kůži, vlasech, nehtech a některých typech epitelu. Jsou důležité pro ochranu buněk a tkání před mechanickým poškozením, chemickými látkami a vlivy…

Kolagen

Kolagen je skleroprotein, extracelulární, ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání.

kolika

kolika je silná bolest lokalizovaná v břišní krajině, pro kterou je charakteristické rytmické slábnutí a sílení v řádu minut. Křečovité kontrakce hladké svaloviny způsobují bolest dutého orgánu, který se svou peristaltikou snaží uvolnit překážku.

komplex

skupina látek, které působí společně

koncentrované

Se zvýšeným obsahem živin.

Kreatinfosfát

Kreatinfosfát (také známý jako fosfokreatin) je vysokoenergetická molekula, která hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu svalových buněk. Je to derivát kreatinu, což je sloučenina přirozeně se vyskytující v těle, zejména ve svalech a…

Kryptopyrrolurie

Kryptopyrrolurie (KPU) nebo hemopyrollaktamurie (HPU) je porucha detoxikačního systému, která je spojena se ztrátou živin. Při této metabolické poruše kůň vylučuje močí tzv. kryptopyrroly a také stopové prvky a vitamín B6, což vede k příznakům…

Kumariny

Kumariny aromatické látky připomínající sušené seno. Vyskytují se ve volné formě nebo v glykosidicky vázaných sloučeninách. Účinky kumarinů jsou rozmanité, podporují srdeční činnost, tlumí křeče, ovlivňují srážení krve, vstřebávání vápníku…

Kurkumin

je konkrétní kurkuminoid, který tvoří až 90 % kurkuminoidů v kořeni kurkumy. Je to nejvýznamnější a nejstudovanější složka kurkumy, také zodpovědný za hlavní žlutou barvu kurkumy.  

Kurkuminoid

je skupina 3 přírodních polyfenolů nalezených v oddenku kurkumy. Patří sem nejen kurkumin, ale také další látky, jako jsou demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin.

kvasinky

Jsou jednobuněčné houbové mikroorganismy.

Kyselina gama-linolenová

Kyselina gama-linolenová (GLA) je omega-6 mastná kyselina, která má významné zdravotní účinky. Jedná se o polynenasycenou mastnou kyselinu, která je důležitá pro zdraví buněk a má protizánětlivé vlastnosti. Zdroje GLAGLA se nachází v různých…

kyselina mléčná

tvoří se při zvýšené fyzické námaze, vzniká při rozkladu glukózy ve svalech. Za normálních podmínek se tvoří v malém množství a transportuje se do jater, kde se mění opět na glukózu. Pokud ji tělo nestíhá odvádět ze svalů,…

Nahoru
313 položek celkem