Slovník pojmů, Strana 7
A B C Č D E F G H I J K L M N O P R Ř S T U V Y Z Ž
inzulín
Rezistence na inzulín - insulin resistance, je snížená citlivost tkání na inzulín, součást tzv. equinního metabolického syndromu EMS. Rozdělujeme dle typu: Kompenzovaná IR: tkáně nereagují dostatečně na inzulín, takže hladina glukózy v krvi…
Isoleucin
Isoleucin je aminokyselina s rozvětveným řetězcem, stejně jako valin a leucin stimulují syntézu bílkovin ve svalech, což podporuje růst svalové hmoty i její regeneraci po fyzické zátěži. Role isoleucinu: může být přeměněn na propionyl-CoA, který…
izotonický
roztok, který obsahuje stejnou koncentraci vody a rozpuštěných látek, např. chlorid, sodík, draslík, hořčík, vápník.
jaterní enzymy
jaterní enzymy – enzymy vyskytující se v játrech. Játra obsahují mnoho enzymů, které slouží četným funkcím tohoto orgánu. Aktivitu některých z nich lze prokázat a vyšetřit rovněž v krevním séru, přičemž jejich zvýšení může svědčit o případném…
jícen
Jícen lat. esophagus, oesophagus, orgán trávicí trubice, spojující hltan a žaludek
k prevenci
Způsob péče. Forma dávkování, která předchází, napomáhá a bránit výskytu onemocnění, snižuje jeho pravděpodobnost.
kapiláry
kapiláry nebo vlásečnice jsou tenkostěnné a jemné cévy, které propojují tepny (artérie) a žíly (vény).
kardiovaskulární
týkající se srdce a cév
karotenoidy
přirozeně se vyskytující pigmenty syntetizované rostlinami.Působí antioxidačně, neutralizují volné radikály. Působí také protizánětlivě,stimulují imunitní systém, jsou spojovány s prevencí kardiovaskulárních onemocnění.
katabolické
štěpné reakce, degradační neboli rozkladné, při kterých se složitější látky štěpí na jednodušší.
Katabolismus
Katabolismus aminokyselin je proces, při kterém jsou látky obsažené v rozkladu aminokyselin na jednodušší látky, aby tělo mohlo získat energii nebo stavební pro další metabolické. Tento proces probíhá hlavně v játrech, ale částečně i ve…
ke zlepšení kondice
Forma dávkování, která napomáhá u zvolené terapie při výskytu onemocnění.
keratin
Keratiny jsou skupina vláknitých proteinů, které se nacházejí v různých typech tkání v těle, zejména v kůži, vlasech, nehtech a některých typech epitelu. Jsou důležité pro ochranu buněk a tkání před mechanickým poškozením, chemickými látkami a vlivy…
Kolagen
Kolagen je skleroprotein, extracelulární, ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání.
kolika
kolika je silná bolest lokalizovaná v břišní krajině, pro kterou je charakteristické rytmické slábnutí a sílení v řádu minut. Křečovité kontrakce hladké svaloviny způsobují bolest dutého orgánu, který se svou peristaltikou snaží uvolnit překážku.
komplex
skupina látek, které působí společně
koncentrované
Se zvýšeným obsahem živin.
Kreatinfosfát
Kreatinfosfát (také známý jako fosfokreatin) je vysokoenergetická molekula, která hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu svalových buněk. Je to derivát kreatinu, což je sloučenina přirozeně se vyskytující v těle, zejména ve svalech a…
Kryptopyrrolurie
Kryptopyrrolurie (KPU) nebo hemopyrollaktamurie (HPU) je porucha detoxikačního systému, která je spojena se ztrátou živin. Při této metabolické poruše kůň vylučuje močí tzv. kryptopyrroly a také stopové prvky a vitamín B6, což vede k příznakům…
Kumariny
Kumariny aromatické látky připomínající sušené seno. Vyskytují se ve volné formě nebo v glykosidicky vázaných sloučeninách. Účinky kumarinů jsou rozmanité, podporují srdeční činnost, tlumí křeče, ovlivňují srážení krve, vstřebávání vápníku…
Kurkumin
je konkrétní kurkuminoid, který tvoří až 90 % kurkuminoidů v kořeni kurkumy. Je to nejvýznamnější a nejstudovanější složka kurkumy, také zodpovědný za hlavní žlutou barvu kurkumy.
Kurkuminoid
je skupina 3 přírodních polyfenolů nalezených v oddenku kurkumy. Patří sem nejen kurkumin, ale také další látky, jako jsou demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin.
kvasinky
Jsou jednobuněčné houbové mikroorganismy.
Kyselina gama-linolenová
Kyselina gama-linolenová (GLA) je omega-6 mastná kyselina, která má významné zdravotní účinky. Jedná se o polynenasycenou mastnou kyselinu, která je důležitá pro zdraví buněk a má protizánětlivé vlastnosti. Zdroje GLAGLA se nachází v různých…
kyselina mléčná
tvoří se při zvýšené fyzické námaze, vzniká při rozkladu glukózy ve svalech. Za normálních podmínek se tvoří v malém množství a transportuje se do jater, kde se mění opět na glukózu. Pokud ji tělo nestíhá odvádět ze svalů,…