Slovník pojmů, Strana 9
A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Z Ž
onemocnění ledvin
proces, v jehož průběhu ledviny postupně ztrácejí svou funkci.
Organické kyseliny
Podílejí se na mnoha biochemických reakcích v organismu. Pomáhají k lepšímu vstřebávání živin vnitřních orgánů a odstraňují z těla toxiny, udržují acidobazickou rovnováhu.
Oxidační poškození
Oxidační poškození se týká poškození buněk a tkání způsobeného nadbytkem volných radikálů v těle. Když jsou volné radikály přítomny ve velkém množství, mohou reagovat s různými biomolekulami, jako jsou lipidy, proteiny a DNA, což může vést k jejich…
oxidační stresu.
Oxidativní či oxidační stres je základní nerovnováha mezi produkcí volných radikálů v těle a schopností těla se s nimi vyrovnat a detoxifikovat jejich škodlivý vliv skrze neutralizaci antioxidanty.
Pangamin
Pangamin® je chráněný, tabletovaný výrobek ze sprejově sušených pivovarských kvasnic rodu Saccharomyces cerevisiae, bez příměsí pojiv. Je vyráběn od roku 1958.
patogen
původce onemocnění, který je zodpovědný za rozvoj choroby, přičemž u řady onemocnění najdeme podobných patogenů více. Za jasné patogeny považujeme např. mikroorganizmy schopné způsobit infekční choroby.
pektin
Pektiny jsou polysacharidy, bezpečné látky, vyskytující se především v ovoci -jablka, citrusy i v buněčných stěnách rostlin. Želírující látka, která díky své vysoké hustotě působí proti průjmům.
periferní
okrajový
peristaltika
pozvolný rytmický pohyb stěn některých dutých orgánů, který slouží k posunování jejich obsahu jedním směrem.
Piperin
přírodní alkaloid černého pepře. Aktivní složka, která je zodpovědná za jeho charakteristickou štiplavou chuť.Málo rozpustný ve vodě a vysoce rozpustný v alkoholu.
polyfenoly
Polyfenoly jsou skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách. Dělí do čtyř základních skupin: fenolové kyseliny, lignany, stilbeny a flavonoidy. Vedle antioxidačních vlastností polyfenoly také napomáhají regulovat činnost enzymů a stimulovat…
polysacharidy
Polysacharidy jsou vysokomolekulární látky, které jsou tvořeny velkým množstvím monosacharidových jednotek. Bývají většinou nerozpustné ve studené vodě. V teplé vodě mají některé z nich schopnost vytvářet koloidní roztoky, případně gely
porucha trávení
Jakákoli porucha, která zhoršuje trávení nebo vstřebávání potravy.
poruchou srážlivosti krve
Porucha krvetvorby, která je způsobená nedostatkem anebo úplnou nepřítomností srážecích faktorů,s narušenou rovnováhou protrombotických a antitrombotických složek krve.
postbiotika
Postbiotika jsou vedlejším produktem vznikající při trávení probiotických mikroorganismů. Zdravá postbiotika zahrnují živiny, jako jsou vitamíny B a K, aminokyseliny a látky zvané antimikrobiální peptidy, které pomáhají zpomalit růst škodlivých…
postprandiální
objevující se po jídle. Postprandiální glykemie je hladina glukózy v krvi po příjmu krmné dávky. Zpět k normálním hodnotám se vrací podle charakteru a množství požité potravy.
potopudný
Jsou potopudné látky podporující neboli zvyšující pocení.
POZOR
Je nutno dbát zvýšené opatrnosti.
POZOR může být v rozporu z pravidly FEI
Může obsahovat zakázané látky, které jsou v rozporu s antidopingovými pravidly FEI.
prebiotika
Je potrava pro živé probiotické mikroorganismy. Jde o druh nestravitelné vlákniny, která prochází nestrávená tenkým střevem a končí v tlustém střevě, kde je fermentována probiotiky.
primární
prvotní, základní, hlavní
Probiotika
Probiotika jsou živé mikroskopické organismy, které se přirozeně vyskytují v trávicím traktu. Udržují rovnováhu střevní mikroflóry, zabraňují přemnožení škodlivých bakterií, pomáhají při trávení potravy.
protimikrobiálním
Látky působící proti mikroorganismům - bakterie, houby, paraziti, viry.
protizánětlivý
jsou látky, které působí proti zánětu.
Průjem
Průjem – gastroenteritida - porucha nebo příznak jiného onemocnění činnosti trávicího ústrojí.